İnternet Sitesi Nasıl Açılır? Neler Gerekli? Maliyeti Nedir?

İnternet hakkında bilgiler, yenilikler, haberler, sorular ve çözümler.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
admin (Yazar)
Yönetici
Yönetici
Mesajlar: 38
Konudaki mesajları: 1
Kayıt: 22 Tem 2018, 00:14
Teşekkür etti: 0
Teşekkür edildi: 0

İnternet Sitesi Nasıl Açılır? Neler Gerekli? Maliyeti Nedir?

#1

Mesaj gönderen admin » 17 Ağu 2018, 00:40

İnternet sitesi açmak istiyorsunuz ama nereden başlayacağınız bilmiyorsanız doğru yerdesiniz demektir. İnternet sitelerinin çalışma mantığını kısaca anlatmak gerekirse, bilgisayarınızda açtığınız bir klasör düşünün ve bu klasöre dünyadaki herkesin 7/24 erişim sağlayabildiğini hayal edin. Ancak evde kullandığımız bilgisayarları bu iş için kullanmak pek akıllıca bir yöntem değildir. Bu yüzden bu iş için uygun sunucu ya da hosting kiralamanız gerekir.

Başlamadan önce kendinizde aşağıdaki soruların cevaplarını arayın.

  • İnternet sitem hangi alana yönelik hizmet verecek? İçerikleri, tarzı nasıl olacak?
  • Benimle aynı alandaki web sitelerinden ne farkım olacak?
  • Ziyaretçiler internet sitemde neden zaman geçirsinler?
  • İnternet sitem için sadece ben mi çalışacağım yoksa kadrom olacak mı?
  • Tanıtım için bir bütçe ayıracak mıyım? Eğer tanıtım bütçeniz yoksa web sitemi nasıl duyuracağım?
  • İnternet sitesini hobi için mi yoksa iş için mi açacağım?
  • Eğer internet sitesini para kazanmak için açıyorsam, para kazanmadan ne kadar süre dayanabilirim?
Bu soruları cevapladığınızda ortaya olumlu bir tablo çıkıyorsa artık internet sitesi açmak için işe koyulabilirsiniz.

İnternet Sitesi Açmak için Neler Gerekli?

İnternet sitesi açmak için 3 adet temel gereksinim vardır. Bunlar;

1. Sitemizin adını temsil edecek olan alan adı (domain) hizmeti satın almalıyız. İlk olarak alan adınızın ne olacağına karar vermelisiniz. Ancak en çok tercih edilen uzantılarda (com, net gibi) güzel isimleri çoğu satın alınmış durumda bu yüzden iyi bir araştırma yapmalısınız. İlla istediğiniz bir isim varsa farklı uzantılara göz atmanız gerekebilir.

2. Yazılım, resim, metin vb dosyaları ve verilerimizi barındıracağımız sunucu (server) ya da barındırma (hosting) hizmeti satın almalıyız. Satın alacağımız paketi seçerken, bize gerekli olan disk alanı, aylık trafik ihtiyacı, e-posta sayısı, kurulu olan işletim sistemi gibi her paketin farklı özellikleri vardır ve özelliklerine göre farklı fiyatlara sahiptirler. Büyük çaplı bir internet sitesi planlıyorsanız hosting paketleri yerine sunucu kiralamanız gerekebilir.

İhtiyaçlarınıza göre tercihinizi yapıp satın aldığınızda, internet sitenizin yayına hazır olması için alan adınızı, satın aldığınız sunucunun isim sunucularına yönlendirmelisiniz. Yönlendirme için gerekli bilgileri barındırma hizmetini satın aldığınız firmadan öğrenebilirsiniz. Alan adı kontrol panelinizinden, barındırma sağlayıcınızın size verdiği bilgileri kayıt ederek yönlendirmesini yapabilirsiniz. Yönlendirme 3 ile 48 saat arasında sürebilir. Bu ayarı yapacağınız menünün adı Nameserver, İsim Sunucusu, DNS, Domain Name Server gibi her firmada farklı isimler altında olabilir.

3. İlk iki maddeyi tamamladığınızda, web sitenizin bulunduğu alan hazır ve herkesin ulaşabileceği durumda olacaktır. Fakat web sitemizi yönetebileceğimiz bir yazılıma ihtiyacımız var ve internet sitesi ile ne yapacağınıza bağlı olarak farklı sektörler için ücretli/ücretsiz bir çok yazılım bulunmaktadır. İlk olarak sektörünüze karar vermelisiniz ve buna göre araştırma yapmalısınız. Blog, kişisel ya da firmanızın tanımını yapacağınız bir internet sitesi düşünüyorsanız WordPress Yazılımını, eğer e-ticaret sitesi düşünüyorsanız OpenCart Yazılımını başlangıç için önerebiliriz.

Üç gereksinimi tamamladıktan sonra sitenizi kontrol edebileceğiniz yazılımın kurulumunu yapmalısınız. Her yazılımda farklı adımlar olsa da genel olarak aynı şekilde kurulum yapılır. Sonrası bilgisayarda yazılım kurmaya benziyor. Adımları takip edin ve sizden istenilen bilgileri doldurun.

İnternet Sitesinin Maliyeti Nedir?

Şimdi işin en can alıcı bölümüne geldik. Her işte olduğu gibi internet sitesinin de belirli bir maliyeti var. Eğer büyük çaplı bir projeniz yoksa endişelenmenize gerek yok, maliyetleriniz çok fazla olmayacaktır.
  • Alan adları uzantısına göre farklı fiyatlara sahiptir. com, net, org gibi uzantıların maliyetleri yaklaşık olarak $8 ile $20 arasında ve firmadan firmaya değişebilir.
  • Hosting paket fiyatları yaklaşık olarak $10 ile $50 arasında yine özelliklerine ve firmadan firmaya değişiklik gösterecektir.
  • Ücretsiz bir yazılım kullanacaksanız ve profesyonel bir tasarım istiyorsanız hazır tema fiyatları da $40 ile $70 arasında bir fiyat aralığına sahiptir. Ancak yine ücretsiz dağıtılan tema tasarımları da mevcuttur. Bunlar arasından hoşunuza giden bir temayı kullanabilir ya da bilginiz dahilinde kendiniz tasarlayabilirsiniz.
Yukarıdaki fiyatların kendi aralarında ortalamasını alarak ve yazının yazıldığı tarihteki dolar kuruna göre hesapladığımızda; eğer ücretsiz tasarımla başlarsanız $44 (250TL), ücretli bir tasarımla başlarsanız $99 (565TL) gibi bir masrafınız olacaktır. Sizin satın alacağınız alan adı uzantısına, hosting paketinin özelliklerine ve satın alma zamanındaki kura göre fiyatlar aşağı/yukarı değişebilir.

Alan adı ve hosting paketleri, satın aldığınızda ömür boyu sizin olmazlar ve satın aldığınız süre kadar size aittirler. Süresi dolan hizmetlerinizin ödemesi yapılmadığı taktirde sonlandırılır ve alan adınız tekrar satışa sunulur.

İnternet Sitesi Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Açtığınız web sitesi ne olursa olsun, alan adını kendiniz satın alın ve kontrolü sizde olsun.
  • Eğer kiralık bir yazılım satın almayacaksanız (genel olarak yazılım firmaları, yazılımlarını korumak için barındırma hizmeti ile birlikte satarlar) ya da çok mecbur değilseniz hosting hizmetini kendiniz satın alın ve kontrolü sizde olsun.
  • Kayıtsız ya da hobi olarak bu işi yapanlardan alan adı ve hosting satın almayın. Çünkü her hangi bir sorun olduğunda bu hizmetlerinize erişiminizin olması gerekir.

Tebrikler!

İnternet dünyasına sizde ilk adımı attınız ya da atmak üzeresiniz. Projenizde başarılar dileriz.



Konu bağlantılarını göster

Cevapla