FileZilla Programı ile FTP Sunucusuna Nasıl Bağlanılır?

Sunucu yönetimi hakkında bilgiler, sorular, sorunlar ve çözümleri.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
admin (Yazar)
Yönetici
Yönetici
Mesajlar: 38
Konudaki mesajları: 1
Kayıt: 22 Tem 2018, 00:14
Teşekkür etti: 0
Teşekkür edildi: 0

FileZilla Programı ile FTP Sunucusuna Nasıl Bağlanılır?

#1

Mesaj gönderen admin » 15 Ağu 2018, 05:23

Bu rehberde FileZilla programıyla FTP sunucusuna bağlanarak dosya yükleme, düzenleme gibi gerekli ayarların nasıl yapılacağını göstereceğiz. FTP hakkında daha fazla bilgiye FTP Nedir? FTP Sunucusu Nasıl Kullanılır? En İyi FTP Programları Hangileri? rehberinden öğrenebilirsiniz.

FileZilla Nedir?

Filezilla, client ve server sürümleri olan, ücretsiz, açık kaynak kodlu FTP yazılımdır. Desteklediği protokoller; FTP, SSL/TLS(FTPS destekli FTP) ve SFTP'dir. Ayrıca FileZilla Pro adında daha fazla protokol destekleyen ücretli versiyonu da mevcuttur.

Hosting firmalarının çoğu, PHP veya scriptlerle dosya yüklemesine bazı kısıtlamalar koymaktadır. Dolayısıyla FTP kullanımı web geliştiricileri için olmazsa olmaz bir yöntemdir. Bu yöntem için kullanılabilecek en iyi araçlardan biride FileZilla Client (İstemci) programıdır.

FileZilla FTP programı, kullanımı kolay ve oldukça güçlü bir programıdır ve Türkçe dahil çok sayıda dil desteği mevcuttur. Bu sebeple en popüler FTP programlarından birisi olmayı başarmıştır. Windows, Mac OS X, BSD işletim sistemlerini destekler ve aynı zamanda Site Yöneticisi, yer imleri, transfer sıraları gibi özelliklere sahiptir.

Bağlantı için Gerekli Olanlar

FileZilla ile FTP sunucusuna bağlanmak için önce aşağıdakilere sahip olmalısınız:
  • FTP sunucusuna bağlanmak için FTP hesap bilgileri. Bu bilgileri hosting sağlayıcı firmanızdan temin edebilirsiniz.
  • FileZilla FTP programı, buradan indirilebilir.

Site Yöneticisine Erişim ve Site Ekleme

1. Site Yöneticisi, FileZilla FTP programına web sitelerinizi ekleyerek, FTP bilgilerinizi saklamanıza yardımcı olan bir araçtır. Site Yöneticisine erişmek için sol üst köşedeki simgeye (resime bakın) tıklayabilir ya da kısayol olarak klavyeden CTRL+S (Mac: CMD+S) tuşlarına basabilirsiniz.
Resim
2. Site Yöneticisine eriştiğimize göre "Site Ekle" butonuna tıklayarak ftp sunucu bilgilerinizi resimdeki gibi doldurun.
Resim
Site ekleme penceresindeki alanların detaylı açıklamalarını aşağıdaki bulabilirsiniz.
  • İletişim Kuralı: Bağlantı için kullanılacak dosya aktarım protokolü seçin.
    • FTP: Sunucuların çoğunda aktiftir ve çoğunlukla kullanılan seçenektir. Daha az güvenli ve güvenli olan seçeneklere sahiptir. Güvenli olan seçeneklerde özel sertifikalar kullanılması gerekebilir. FTP üzerinden SSL/TLS (örtülü mod) varsayılan kapı numarası 990'dır.
    • SFTP: Güvenli Dosya Aktarımı sağlayan protokoldür, verilerin güvenli ve özel bir veri akışı kullanılarak güvenli şekilde aktarılmasını sağlar. SSH2 protokolüyle birlikte standart olarak kullanılan veri aktarım protokolüdür. Varsayılan kapı numarası 22'dir.
  • Sunucu: Bu bilgiyi hosting sağlayıcınızdan öğrenebilirsiniz. Ancak genel olarak ftp.siteadresiniz.xxx şeklinde kullanabilirsiniz. Ayrıca sunucunuzun IP adresini de kullanabilirsiniz.
  • Kapı (Port): Varsayılan FTP port numarası 21’dir. Farklı bir kapı numarasına sahip değilseniz girilmesi zorunlu değildir.
  • Şifreleme: Dosya aktarım sırasında verilerinizin nasıl şifreleneceğini seçebilirsiniz. Çoğu koşulda Yalnız düz FTP kullanılsın (düşük güvenlik) seçeneğini kullanılabilir. Çünkü diğer seçenekleri kullanabilmeniz için sunucunuza sertifikaların kurulması ve bazı diğer yapılandırmaların yapılması gerekir. Hangi şifreleme türlerini kullanabileceğinizi hosting sağlayıcınızdan öğrenebilirsiniz.
  • Oturum Açma Türü: Gerçekleşecek oturum açma türü. Size uygun olanı seçmelisiniz.
    • Anonim: Anonim hesap türünde kullanıcı adı her zaman “anonim”dir. Kullanıcı adı veya şifre seçemezsiniz ve her sunucuda aktif değildir.
    • Normal: FTP kullanıcı adı ve eğer gerekliyse şifre girin.
    • Parola Sorulan: FileZilla ilk girişte şifre sorar ve oturum boyunca şifre tekrar sorulmaz.
    • Etkileşimli: FileZilla ilk girişte ve sunucuya her yeni bağlantı kurulumunda şifre sorar.
    • Hesap: Bu seçenek yer imleri ayarlarında “Hesap” kısmını aktifleştirir. Bu hesap türü yalnızca FTP'de kullanılabilir; SFTP desteklemez.
  • Kullanıcı: Bağlantının kurulacağı FTP kullanıcı adı.
  • Parola: FTP kullanıcısının şifresi.
Girdiğiniz bilgileri tekrar kontrol ettikten sonra "Bağlan" veya "Tamam" butonuna tıklayarak sunucuya bağlanabilirsiniz.

Eğer şifreleme ayarlarında Olabiliyorsa TLS üzerinden açıkta FTP kullanılsın seçiliyse TLS sertifikası uyarı penceresi karşınıza çıkabilir. Devam etmek için "Tamam" butonuna tıklayabilir ya da sonraki oturumlarda tekrar sorulmaması için sertifikaya her zaman güven seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

Hızlı Bağlan ile Oturum Açmak

FileZilla programında ayrıca site yöneticisine site eklemeden de sunucuya bağlanabileceğiniz bir seçenek vardır. Bu seçenek adından da anlaşılacağı üzere FTP sunucusuna hızlı bir şekilde bağlanmak için tasarlanmıştır ve bazı durumlarda kullanışlı olabilir.
Resim

Karşılaşabileceğiniz Olası Hatalar ve Çözümleri

Eğer 530 Login Authentication failed hatası alırsanız, kullanıcı adınız veya şifreniz yanlış girilmiş demektir. Bilgileri kontrol edip yeniden deneyin.

Eğer Connection established, initializing TLS cevabı geri dönüyor ve bağlantı kurulamıyorsa, şifreleme türünü Yalnız düz FTP kullanılsın (düşük güvenlik) olarak değiştirin.

Tebrikler!

Tüm ayarları doğru bir şekilde yaptığınızda FTP sunucusuna bağlanabilir ve dosya aktarımlarını yapabilirsiniz. Bu şekilde bir çok farklı site ekleyebilir ve yönetebilirsiniz.

Yaşadığınız bağlantı problemlerini cevap yazarak sorabilirsiniz.



Konu bağlantılarını göster

Cevapla