Aklımıza bir soru geldiğinde, bir mekan ya da ürün hakkında bilgi edinmek istediğimizde, hemen internette arama yaparak cevaplara ulaşmaya çalışıyoruz. Doğru arama sonuçlarına ulaşmak için doğru anahtar kelimeleri kullanmak elbette bizi daha çabuk sonuca götürecektir. Ancak bazen istediğimiz sonuçlara ulaşmak oldukça güç olabiliyor. Böyle bir durumda, Google'nin bize sunduğu bazı arama tekniklerine başvurmamız bizi doğru sonuca daha hızlı ulaşmamızı sağlayacaktır.
1. Cümlenin Tamamını İçeren Arama Sonuçları
Arama yaptığınız cümleyi kelime kelime değilde tamamını eşleştirerek arama yapmak için aramak istediğimiz cümleyi çift tırnak(") içine almanız yeterlidir. Eğer aramanız gereken anahtar kelimelerden eminseniz bu teknikle daha doğru sonuçlara ulaşabilirsiniz.Örnek:
"Wordpress SSL Sertifikası Nasıl Kurulur"2. Arama Sonuçlarında Belirli Bir Kelimeyi Yok Saymak
Anahtar kelimenizle arama yaptığınızda, istemediğiniz sonuçların çıkmasına neden bazı kelimeler olabilir. Bu kelimenin başına eksi (-) işareti koyarak arama sonuçlarından çıkarabilirsiniz.Örnek:
OpenCart -2.1.0.2 Türkçe Tam Sürüm3. Belirli Bir Site içinde Arama Yapma
Bir web sitesine ait sonuçlara ulaşmak istiyorsanız bu tekniği kullanabilirsiniz. Bu teknikle sadece belirtiğiniz siteye ait arama sonuçları gösterilir.Örnek:
WooCommerce Kurulumu site:destekpaneli.com4. Benzer Siteleri Bulma
Belirtiğiniz web sitesine benzeyen diğer internet sitelerini bulmanızı sağlar. Yeni açılan web sitelerinde bu yöntem çalışmayabilir.Örnek:
related:e-piksel.com5. Sayfa Başlığında Geçen Kelimelere Göre Arama
Aradığınız kelimelerin, yazı başlığında olan arama sonuçlarını listelemek için bu tekniği kullanabilirsiniz.Örnek:
allintitle: sectigo kod imzalama sertifikası6. Açıklama içinde Geçen Kelimelere Göre Arama
Sadece yazı açıklamasında olan arama sonuçlarını listelemek için bu tekniği kullanabilirsiniz.Örnek:
allintext: OpenCart SSL Nasıl Kurulur7. Sayfa Bağlantısında Geçen Sonuçları Arama
Aradığınız anahtar kelimelerin, sadece sayfa bağlantısında olan sonuçları listelemek için bu tekniği kullanabilirsiniz.Örnek:
allinurl: sectigo essentialssl sertifikasi8. Lokasyon Tabanlı Arama
Belirli bir konuma ait sonuçları listelemek için güzel ve etkili bir yoldur. Günümüzde artık bu tarz konum aramalarını harita uygulamaları üzerinde yapsak da henüz haritalarda listelenmeyen bir çok konuma ait web sitesine bu şekilde ulaşabilirsiniz.Örnek:
Banka location: Gemlik9. Belirli Dosya Türüne Göre Arama
Aradığınız belirli bir dosya türü varsa, -mesala .pdf- sadece bu dosya türünü içeren sonuçları listelemek için bu yöntemi kullanabilirsiniz. İnternette dosya olarak hazırlanan dokümanlara ulaşmak için güzel bir yöntemdir.Örnek:
sözleşme filetype:pdf10. İki Sayı Arasındaki Sonuçları Listeleme
Bu yöntem, iki sayı arasında daha etkili ve doğru sonuçları listelemenizi sağlar. Mesela bir ürün satın almak istiyorsanız kafanızda belirlediğiniz bir fiyat aralığı vardır ve bu fiyat aralığına göre arama sonuçlarını daraltmak istersiniz. Bunu yapmak için iki sayı arasına yan yana iki nokta (..) koymanız yeterli olacaktır. Böylece belirlediğiniz fiyat aralığında daha etkili bir sonuçlar elde edebilir ve istediğiniz sonuca daha çabuk ulaşabilirsiniz.Örnek:
Telefon 1000TL..2000TL11. Bilmediğiniz Kelimeleri Aramaya Dahil Etme
Arama yapmak istediğiniz kelimeleri hatırlamıyor ya da bilmiyorsanız asteriks işareti (*) yardımınıza yetişiyor. Bilmediğiniz kelime yerine bu işareti koyarak aramanızı yapabilirsiniz.Örnek:
OpenCart SSL * Nasıl12. İki Kelimeden Birini İçeren Sonuçları Arama
Yaptığınız aramaların farklı kelimeleri içermesini isteyebilirsiniz. Bunun için kelimeler arasına Türkçe'de ya da anlamına gelen "or" kelimesini ekleyerek, aramanıza birden fazla kelimeyi dahil edebilirsiniz.Örnek:
OpenCart Türkçe 3.0.2.0 or 2.3.0.2