WebDAV Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

Sunucu yönetimi hakkında bilgiler, sorular, sorunlar ve çözümleri.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
admin (Yazar)
Yönetici
Yönetici
Mesajlar: 38
Konudaki mesajları: 1
Kayıt: 22 Tem 2018, 00:14
Teşekkür etti: 0
Teşekkür edildi: 0

WebDAV Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

#1

Mesaj gönderen admin » 10 Eyl 2018, 19:22

WebDAV Nedir?

WebDAV, açılımı Web Distributed Authoring and Versioning olan ve Türkçe'ye Web Dağıtımlı Yayın ve Sürümleme olarak çevirdiğimiz protokol, web sunucularında depolanmış dosya ve belgeleri yönetmenizi sağlayan hiper metin aktarım(HTTP) protokolü'dür. FTP yerine kullanılabilen WEBDAV protokolü, IETF tarafından RFC 4918 ile tanımlanmıştır. Standart http portları olan 80 ve 443 portları ile çalışmaktadır.

Nerelerde Kullanılır?

WebDAV bir çok uygulamada kullanılıyor ve günlük hayatımızda bilerek ya da bilmeyerek bir çok kez kullanıyoruz. Örneğin, portal yazılımları veya bulut sunucu disklarıne erişim sağlarken kullanılmaktadır. Hem IIS hemde Apache üzerine kurulabildiğinden geniş bir kullanım alanına sahiptir.

WebDAV ile Google Drive, OneDrive, OwnCloud gibi bulut ortamına bağlanabilir ve silme, yazma, kopyalama, taşıma gibi bir çok işlemleri yapabilir ve bunun için hiçbir uygulama yüklemeden internet tarayıcınızı kullanarak yapabilirsiniz. Hatta WebDAV adresinizi başka bir ağdaki bilgisayarınıza ağ sürücüsü olarak bağlayarak dosyalarınıza erişim sağlayabilirsiniz.

WebDAV sunucunuza ssl sertifikası kurulumu yaparak https protokolüyle güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz. Eğer hosting paketiniz varsa, farkında olmasanızda büyük olasılıkla sizinde WebDAV ile erişim sağlayabileceğiniz bir adresiniz vardır. Örneğin, cPanel kullanıyorsanız, Web Disk menüsü altından gerekli ayarları bulabilirsiniz.



Konu bağlantılarını göster

Cevapla