Alan Adı (Domain Name) Nedir? Nasıl Kayıt Edilir?

Alan adları hakkında bilgiler, boştaki ve düşecek alan adları.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
admin (Yazar)
Yönetici
Yönetici
Mesajlar: 38
Konudaki mesajları: 1
Kayıt: 22 Tem 2018, 00:14
Teşekkür etti: 0
Teşekkür edildi: 0

Alan Adı (Domain Name) Nedir? Nasıl Kayıt Edilir?

#1

Mesaj gönderen admin » 07 Ağu 2018, 14:24

Alan Adı (Domain Name) Nedir?

Alan adı, web sitesinin internetteki adresidir. Bunu ev adresiniz gibi düşünebilirsiniz. Adresinize gönderilen her mektup, kargo vs nasıl size ulaşıyorsa, web tarayıcısına bir alan adını yazdığınızda, kayıtlı olduğu sunucuya ulaşarak web sitesinin açılmasını sağlar.

Eğer alan adının kayıtlı olduğu sunucu, geçerli bir web sunucusu değil ya da erişimi yoksa hata sayfası olarak geri döner. Aynı size gelen postanın siz evde olmadığınızda ya da postayı kabul etmediğinizde geri gitmesi gibi.

DNS (Domain Name System) Nedir?

Sunuculara, tanımlı olduğu IP adresleri üzerinden erişilebilir ancak IP adresleri akılda kalıcı olmadığı için pratik bir yöntem değildir. Bu sebepten IP adreslerini alan adlarına tanımlanabileceği DNS adı verilen veritabanları geliştirilmiştir. DNS alan adına tanımlı IP adresini veritabanına kayıt eder. Alan adı çağrıldığında, aslında DNS veritabanı kayıtlı IP adreslerini çağırmış oluruz.

Nasıl Kayıt Edilir?

Global olarak kullanılan .com, .net ve .org gibi üst düzey alan adı uzantıları olduğu gibi, belirli ülkelere hitap eden .com.tr, .de ve .io gibi çok sayıda alan adı uzantısı vardır. Bu uzantılar ICANN tarafından belirlenen kurallar çerçevesinden ve yetkilendirdiği firmalar tarafından veya ICANN'nın yetki verdiği firmanın bayileri tarafından kayıt edilebilir. Kayıt edici olarak yetkilendirilen firma ya da bayiler tarafından kayıt edilen tüm alan adları ICANN kurallarına uymak zorundadır.

Alan adının müsait olup olmadığını Alan Adı Fiyatları sayfasından kontrol edebilirsiniz.



Konu bağlantılarını göster

Cevapla