1 uygun sonuç bulundu

gönderen admin
09 Ağu 2018, 02:21
Forum: Sunucu Hizmetleri
Başlık: Sunucu (Server) Nedir? Ne İşe Yarar?
Cevaplar: 0
Görüntüleme: 4865

Sunucu (Server) Nedir? Ne İşe Yarar?

Sunucu (Server) Nedir?

Sunucu, bir hizmete veya ağdaki merkezi kaynağa erişimi yöneten bilgisayar veya yazılımdır. Başka bir ifadeyle belirtmek gerekirse, istemci adı verilen başka bir program tarafından yapılan isteklere cevap veren bir tür bilgisayar programıdır.

İnternete veya bir ağa bağlanabilen hemen hemen tüm cihazlar sunucu olarak kullanılabilir ancak verimlilik açısından, bu iş için üretilmiş donanımlara ve yüksek hızlarda gönderim (upload) yapabilen bir ağ hattına ihtiyaç vardır.

Sunucu Ne İşe Yarar?

Sunucular çok farklı amaçlar için kullanılabilir ve amaca uygun yazılımlarla konfigüre edilirler. Sunucular; web sunucusu, oyun sunucusu, dosya paylaşım sunucusu, e-posta sunucusu, veritabanı sunucusu gibi daha bir çok farklı amaçlara hizmet edebilirler.

Dedicated Server (Fiziksel Sunucu), Virtual Server (Sanal Sunucu), Cloud Server (Bulut Sunucu), VPS/VDS Server (VPS/VDS Sunucu) gibi internette farklı isimlerde sunuculara rastlayabilirsiniz. Amacınızı ve gereksinimlerinizi belirlemeniz daha doğru tercih yapmanızı sağlayacaktır.

Dedicated Server (Fiziksel Sunucu) Nedir?

Gerçek sunucu bileşenlerinden oluşan bilgisayarlardır. Diğer sunucu türlerine göre daha pahalıdır ancak daha performanslıdır. Dedicated sunucu satın aldığınızda sunucuya ait tüm donanım kaynakları size aittir ve bunları sonuna kadar kullanabilirsiniz.

Virtual Server (Sanal Sunucu) Nedir?

Sanal Sunucu, fiziksel sunucu üzerinde birbirinden bağımsız ve izole olarak birden fazla işletim sisteminin barındırılmasına olanak sağlayan bir teknolojidir. Sanal Sunucular, Cloud Server (Bulut Sunucu), VPS/VDS Server (VPS/VDS Sunucu) gibi farklı isimlerde satılabilirler.

VPS ile VDS Arasındaki Fark Nedir?

VPS ve VDS benzer teknolojiler olsalarda arasındaki en büyük fark sanallaştırma için kullanılan teknolojidir. VPS sunucular, yazılım olarak sanallaştırma katmanı üzerinde, VDS ise donanımsal olarak sanallaştırma katmanı üzerinden çalışan ortamlardır.

VPS sunucular genellikle OpenVZ tabanlı Virtuozzo ve benzeri ürünlerdir ve kaynaklar bulundukları sunucu ile sınırlıdır. Bu sebeple VPS sunucusuna atanan CPU ve RAM gibi kaynaklar garanti edilemez. VPS sunucularda izolasyon, yük dengeleme ve yüksek erişebilirlik sağlamak mümkün değildir.

VDS ise VMWare gibi donanımsal olarak sanallaştırma yapıldığından fiziksel sunucuda olduğu gibi CPU ve RAM gibi bütün kaynaklar garanti edilir. VDS sunucularda izolasyon, yük dengeleme ve yüksek erişebilirlik kolayca sağlanabilir.